Indbygningsspots eller klassiske hængelamper? Fordele og ulemper ved hver løsning

Går du og overvejer om du skal have indbygningsspots eller klassiske hængelamper derhjemme? Det er ikke altid et nemt valg at stå nede i lampebutikken og vælge den helt rigtige model til ens hjem. Loftslamper er et must i et hvert hjem, men ofte står man med en hængelampe i den ene hånd og spotlys i den anden og tænker: Hvad er egentlig bedst?

Grundlæggende er det jo en smagssag, for der er fordele og ulemper ved begge dele. I denne artikel vender og drejer vi nogle af de bedste ting ved begge lamper, samt hvad der er mindre godt ved de to forskellige løsninger. Forhåbentlig vil du have nemmere ved at træffe det bedste valg, når du har læst med i denne artikel. 

Hvorfor er det vigtig at vælge den rigtige lampe?

Belysning i en af vores hjem er en af de vigtigste komponenter i vores indretningsstil. Lys giver stemning og hygge i et rum, og det kan ændre hele udtrykket i hjemmet. Derfor kræver det lidt tænketid at vælge den rette lampe til de forskellige rum. Her skal man både indtænke æstetikken, praktikaliteter og ens eget budget. 

To af de mest populære valg er indbygningsspots og klassiske hængelamper. Begge lamper er rigtig gode valg, men de kommer også med en række ulemper. Du kan tage både fordele og ulemper med dig i dine overvejelser, før du vælger en af de to lamper. 

Vi vil gennemgå alle de betragtelige fordele og ulemper ved begge lamper, så du får nemmere ved at træffe et godt valg.

Fordele ved indbygningsspots

Lad os starte med at kigge på indbygningspots. Denne lampeløsning er blevet rigtig populær især i køkkener og på badeværelser. Indbygningsspots er runde og kraftige lyskilder, som bores ind i loftet. Lyskilderne er både energieffektive og har en lang levetid, hvilket kan hjælpe dig med at spare på elregningen og samtidig minimere dit CO2 fodaftryk.

Generelt er indbygningsspots en mere praktisk form for belysning til dit hjem. De kan placeres hvor som helst, hvor du har brug for lidt ekstra lys. Det kan både være i stuen, køkkenet eller soveværelset, men også inde i garderobeskabet eller i trappeopgangen. 

Derudover er indbygningsspots moderne og passer til alle former for indretninger i hjemmet. De er nemlig nemme at integrere i forskellige stilarter, da lampen i sig selv ikke er særlig fremtrædende. Spotlys optager heller ikke noget plads, da de indbygges i selve loftet.

Sidst men ikke mindst så kan man justere lysstyrke og farve i indbygningsspots, så de kan tilpasses alle hjemmets rum.

Ulemper ved indbygningsspots

Selvom indbygningsspots generelt er gode, så følger der også en del ulemper med denne lampeløsning. En af de store ulemper er, at lampen er ret besværlig at sætte op. Lampen skal indbygges i selve loftet, hvilket betyder, at der skal bores i husets fundament. Det er rigtig svært at fortryde indbygningsspots, hvis man pludselig ikke vil have dem længere. 

Det er heller ikke alle lofter, som egner sig til indbygningsspots. Det er bedst at få en professionel handyman på pletten, som kan vurdere situationen for dig. Det ville være rigtig uheldigt, hvis du fik hamret huller i et loft, hvor dine lamper pludselig ikke kan sidde fast.

Hvis først dine indbygningsspots er kommet op, og du pludselig fortryder, så skal hullerne i loftet lappes til igen. Det kan godt blive en besværlig affære, så du skal føle dig rimelig sikker i dit valg, før du sætter indbygningsspots op i loftet.

Fordele ved klassiske hængelamper

Lad os nu kigge på nogle af fordelene ved i stedet at vælge klassiske flotte lamper. I modsætning til indbygningsspots er det en hel del nemmere at ændre mening, hvis man pludselig vil skifte lamperne ud. Der er ingen grimme huller, som efterlades i loftet, hvis du tager hængelampen ned og hænger en ny op. Lamperne er generelt også nemmere at installere. 

Det er normalt, at man skifter mening og stil derhjemme og derfor gerne vil bytte sine lamper ud, hvilket man heldigvis snildt kan gøre med hængelamper. 

Hængelamper giver også et rum mere kant og karakter. De kan være med til at ændre det stilmæssige udtryk, og så er de langt mere iøjnefaldende end indbygningsspots. Hængelamper findes i flere spændende, moderne og unikke designs, som kan shine hjemmet op. Man kan argumentere for at den klassiske hængelampe bidrager mere til den hjemlige hygge end de minimalistiske indbygningsspots.

Ulemper ved klassiske hængelamper

Der hører naturligvis også nogle ulemper sammen med de klassiske hængelamper. Selvom de er nemme at hænge op og nemme at udskifte igen, så er lampen ikke altid det bedste valg. En stor ulempe er, at man kan komme til at støde hovedet op i lampen, hvis den hænger for lavt. Man kan nemt komme til at banke sit hoved ind i hængelampen, når man skal til at rejse sig fra spisebordet.

Hvis du har et rum, hvor loftet er meget lavt, så er klassiske hængelamper for eksempel også en rigtig dårlig ide. Lampen skulle nødig komme til at hænge i vejen og lede til uheld, hvis du selv er temmelig høj eller måske får nogle høje gæster på besøg.

En hængelampe er også mere æstetisk end den er praktisk. Hængelamper udsender ikke altid den bedste lyskilde, og man har ofte brug for mange af dem for at lyse et rum ordentlig op. Det er vigtigt at du overvejer, hvor dine hængelamper placeres, så de giver et ordentlig lys i rummet.

Konklusion

Som du kan se er der altså forskellige fordele og ulemper ved begge løsninger. I sidste ende er det en smagssag, hvilken type lampe du vælger.

Går du mere op i æstetikken end det praktisk? Så er den klassiske hængelampen en god ide. Har du brug for en mere praktisk løsning, og har du ikke noget imod en smule ekstra opsætningsarbejde, så skal du vælge de smarte indbygningsspots.

Hvis du for eksempel bor til leje, så anbefaler vi, at du ikke går i gang med at hamre huller oppe i loftet. Det kan blive besværligt, når du engang skal flytte ud igen. I en lejebolig er det en bedre ide med et par hængelamper.

Der er heller ingen, der siger, at du skal vælge det ene eller det andet til hele dit hjem. Måske vil spotlys fungere rigtig godt i køkkenet og på badeværelset, men hængelamper ser federe ud inde i stuen.

Menu
Top